Велес и Македонија се збогуваа со големиот хуманист д-р Милчо Трајков

 

По повод смртта на почитуваниот граѓанин на Велес, големиот хуманист, волонтер и претседател на Црвен крст на Република Македонија -Општинска организација Велес д-р Милчо Трајков, денеска во Општина Велес се одржа комеморативна седница. Во присуство на членови на семејството на д-р Трајков, неговите пријатели, соработници и волонтери од целата држава, во името на сите граѓани на Велес со д-р Трајков се збогуваше градоначалникот на Општина Велес Аце Коцевски.

Повеќе...

Потврдена хуманоста и соработката помеѓу Општина Велес и Алзас од Франција

Денес, градоначалникот на Општина Велес г-дин Аце Коцевски, се сретна со претставници на Асоцијацијата Алзас –Македонија и хуманитарната организација „Надеж на Ориентот“ од Лорен, Република Франција, кои се долгогодишни соработници, помагатели и пријатели на Општина Велес и велешани.

Повеќе...

Граѓаните расправаа за отстранување на троската од депонијата кај Топилница

На денешната Јавна расправа по Студијата за оцена на влијанието врз животната средина за проектот “Експлоатација на техногена минерална суровина (тмс) на локалитетот ‘Баш Колиби’ (депонија на Топилница), се разговараше за влијанијата врз животната средина од активностите на црпење на суровината и мерките кои ќе се превземат за контрола на тие влијанија.

Повеќе...

Генерално расчистување на јавните површини пред предстојниот летен период

Од почетокот на месец април Општина Велес започна со генерално расчистување на локации кои долги години беа користени од страна на правни лица и трговци поединци за свои потреби, а без одобрение за користење на јавна површина.
Општината смета дека јавните површини припаѓаат на граѓаните и затоа се одлучи да изврши генерално расчистување на јавните површини, започнувајќи од централното градско подрачје и главните сообраќајници.

Повеќе...

"Здравјето е пред се" за велешани

4456 операции на карцином на простата во последните 5 години во земјава.Во Велес и регионот откриени 24 карциноми на простата само во изминатата година.69 откриени случаи на карцином на дојка во Велес и регионот за 2018 година.

Повеќе...

Пријателите од Алзас донираат медицинска опрема

Асоцијацијата Алзас –Македонија и хуманитарната организација „Надеж на Ориентот“ од Лорен, Република Франција денеска донираa медицинска опрема за Здравствениот дом во Велес. Донацијата се состои во колички за лица со ограничена мобилност, помагала за движење, болничка опрема како и компјутерска опрема.

Повеќе...

Австриските “Зелени” во посета на Велес

 

Во рамки на научната екскурзија “Земја со нов почеток”, триесетина претставници на академијата на Зелената партија од повеќе покраини од Австрија, денес остварија средба со градоначалникот Коцевски и беа во посета на Општина Велес.

Повеќе...

Општинската зграда енергетски ефикасна

Во зградата на Општина Велес комплетно се завршени активностите за вградување на котли на пелети.Во котларницата на објектот е демонтирана старата опрема (3 котли на јаглен со пропратна арматура), монтирани се 2 котли на пелети со потребната автоматика и пропратна арматура, како и систем за филтрирање на гасови од котлите.

Повеќе...

Основното училиште „ Блаже Конески “ ќе се реновира

Од вкупно 195 апликации на основните и средните училишта од 66 општини, ООУ „ Блаже Конески“ од Велес беше избрано меѓу двананасетте најуспешни училишта кои ќе добијат финансиска поддршка за реновирање на училиштето во вредност до 1.200.000 денари. Општина Велес одлучи да учествува со сопствено учество од 600.000 денари а училиштето со 30.000 денари за изведување на активностите.

Повеќе...

Општините од Југоисточна Европа се сретнаа во Велес

На 11 април годинава, во Општина Велес се одржа панел дискусија во рамките Генералното собрание на НАЛАС- Мрежата на асоцијации за локална самоуправа на Југоисточна Европа. Околу 70 гости меѓу кои трисетина градоначалници од Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Албанија, Косово, Романија, Бугарија, Турција, Молдавија и Северна Македонија, претставници на дипломатскиот кор и стопански комори дебатираа на тема „Дијалог град до град“ и се фокусираа на новите стратегии за одржлив развој на градовите.

Повеќе...